Добре дошли!

Доц. д-р Никола Атанасов (1955-2020) беше един от основоположниците на психотерапевтичното и психоаналитичното движение в България, един от създателите и първите председатели на Българско психоаналитично общество, на магистърска програма “Клинична психология – психоаналитична перспектива” към НБУ, бивш председател на БАП, обучаващ аналитик и супервизор, безрезервно отдаден на клиничната практика и организационния и научен живот на аналитичната общност, близък колега, учител и съмишленик на толкова много в нея. Тази страница е посветена на неговия живот и дейност.
Доц. д-р Никола Атанасов

Автогенен тренинг

по оригиналната методика на Йоханес Хайнрих Шулц

Автогенният тренинг (АТ) е метод, различен от психоанализата, насочен към друг вид повлияване на психичното напрежение и полезен от друга гледна точка.

Аз получих обучение по автогенен тренинг в родината на метода – град Берлин, Германия – и го практикувам от 1978 година.

АТ е може би най-известния метод за психофизиологична релаксация, създаден от немския невролог Й.Х. Шулц през 20-те години на миналия век и широко практикуван в Европа, особено в немскоезичните страни. Състои се от 6 упражнения, включващи концентриране върху усещанията от тялото и самовнушение чрез представи. Целта е чрез представната дейност да се повлияе върху телесните процеси и по този начин да се регулира балансът между дяловете на вегетативната нервна система. Идеята за „концентративното самоотпускане” е взаимствана отчасти от източноазиатската медитация и отчасти от познанията на западната наука.

Каква полза може да донесе редовното упражняване на АТ?

  • Може да свикнете за наблюдавате специфичното за вас равнище на телесна и емоционална възбуда;
  • да идентифицирате оптималното психофизиологично състояние на организма си и да регулирате отклоненията от него;
  • по този начин разширите себепознанието, да подобрите самоконтрола си и да се сдобиете с една добра защите срещу дистреса и умората.

Разбира се, АТ може да се използва и за психотерапевтични цели, стига да сте правоспособен психотерапевт. В литературата са описани резултатите от прилагането му при различни видове страдания.

Макар че прилагането на АТ е „автогенно”, изучаването му не е – то би трябвало да се провежда чрез напътствията на вече обучен специалист. Главното условие, което се изисква, е мотивацията: в периода на изучаване трябва да отделяте по 10-на минути на ден за упражняването му в продължение на около 3 месеца. Затова пък след това може да го практикувате навсякъде и когато намерите за необходимо.

Курсът по АТ се провежда в рамките на 10 срещи 1 път седмично. Място на провеждане – град София. При заявен интерес може да се организира обучение и в други градове. За допълнителна информация или за да заявите участие моля използвайте електронния адрес n.atanassov@gmx.net .

За по-подробно предварително запознаване с метода препоръчвам книгата на Ханс Линдеман „Автогенен тренинг”, изд. Кибеа, 1999 година.

Writer Wordpress Theme :: © 2024 BackMyBook.com